Wienerbröd

Jag bakade wienerbröd för första gången i mitt liv för en vecka sedan. Jag blev sugen på att prova när jag satt och gick igenom ett nummer av Hembakat och såg ett recept på wienerbröd. Det var faktiskt inte så svårt som jag trodde. Enligt receptet i tidningen skulle det finnas både hallonsylt och vaniljkräm i varje wienerbrödshalva. Men jag ville bara ha vaniljkräm i, så jag körde på det!

För att nå det bästa resultat ska alla ingredienser även kaveln och plåt vara kylskåpskalla. Det blev så himla gott att göra egna wienerbröd, så att det inte ens gick att jämföra med köpta.
Så goda, frasiga och saftiga på samma gång – dock inte lika snygga som köpta. Jag rekommenderar varmt att prova göra dem hemma! Det är ganska många moment men inte speciellt krångligt, och definitivt värt besväret. Se till att hålla tungan rätt i munnen. För att smöret inte ska flyta ut under gräddningen, är det viktigt att degen inte blir för varm. Se till att ha ganska svalt i köket och stoppa in degen i kylen så fort smöret börjar bli kladdigt och varmt under kavlingen. Gör din egen vaniljkräm. Det blir garanterat godare! Det är inte svårt att göra det 🙂

Lycka till!
Linda

Wienerbröd
Ingredienser:
50 g jäst
2,5 dl kall mjölk
1 st. ägg
0,5 tsk salt
2 msk socker
8 dl vetemjöl
300 g smör

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör den tills jästen är upplöst. Blanda i ägget, saltet, sockret och det mesta av mjölet. Spara resten till utbakningen.
Arbeta samman degen snabbt. Låt den vila i kylskåpet i 10 minuter.

Ta fram smöret ur kylskåpet och skär det i skivor. Lägg dem på ett smörgåspapper i rumstemperatur. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta 30×40 cm. Lägg smöret på den ena deghalvan, 2-3 cm innanför degkanten. Vik upp kanterna över smöret. Täck därefter med den fria deghalvan. Nyp samman kanterna. 

wienerbröd

Mjöla arbetsbänken lätt. Vrid degen 1/4 varv. Den stängda delen ska vara vänd mot dig själv. Kavla ut degen försiktigt. Degen får inte spricka. Vik degen i 3 delar, Vrid den 1/4 varv. Kavla ut degen drygt 1 cm tjock. Den stängda delen ska vara återigen vänd mot dig själv. Vik degen i 3 delar igen. Låt vila i kylskåp 10-15 minuter.

Upprepa kavling och vikning ytterligare en gång. Kavla ut degen på nytt drygt 1 cm tjock. Dela den mitt itu. Linda in delarna i plastfolie. Låt dem ligga i kylskåpet 15 minuter. Låt den ena halvan ligga kvar i kylskåpet medan den andra bakas ut till önskade wienerbröd.

Kavla ut en deghalva i taget till en fyrkantig platta, 36×36 cm. Skär dem i 9×9 cm bitar.Vik upp hörnen mot mitten. Tryck till ordentligt. Ta den andra degen och kavla ut den till drygt 1 cm tjocklek. Skär drygt 1 cm breda remsor. Tvinna dem och snurra ihop till åttor.

Så här gör du vaniljkräm:
1 vaniljstång
5 dl Mjölk
6 Äggulor
1.25 dl Strösocker
1 dl Majsstärkelse
50 g Smör

Vaniljkräm:
Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg ner stången, tillsätt mjölk och koka upp. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke. Tillsätt den heta vaniljmjölken. Ta upp vaniljstången och häll tillbaka allt i kastrullen. Låt krämen sjuda upp under ständig omrörning tills den tjocknar. Tillsätt smöret och rör tills det smälts. Ställ den i kylen.

wienerbröd

Lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa täckta ca 1 timme. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader 10 minuter. Låt wienerbröden kallna. Bred sockerglasyr över.

Garnering:
Ägg till pensling
1 dl florsocker
1 msk vatten

wienerbröd

Mummmmms

Kommentera detta inlägg